Zaświeciło słońce. No i poczułem wiosnę. Naprawdę nią zapachniało, i bazylią, i pomidorami też. To może by tak coś przekąsić? Proponuję zupę z pomidorów i soczewicy. Bardzo prosty przepis do szybkiego wykonania.
Będą potrzebne:
- 3 szalotki
- 2, 3 ząbki czosnku
- 600 ml wywaru z kurczaka lub warzyw
- 100 g pomarańczowej soczewicy
- puszka pomidorów
- 100 g miękkiego twarożku (może być czosnkowy Piątnica, Almete lub inny)
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Szalotki kroimy w kosteczkę, podobnie czosnek. Wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażymy do miękkości ok.4 minut (na nie za dużym ogniu). Następnie dodajemy wywar. Po chwili wrzucamy pokrojone pomidory z sokiem. Dodajemy opłukaną soczewicę, i całość gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Pięć minut przed końcem dodajemy połowę bazylii. Resztę ucieramy z twarożkiem, którego smak można jeszcze wzmocnić odrobiną rozgniecionego czosnku.
Na koniec miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z twarożkiem. Dla osiągnięcia fajnego, wiosennego efektu dekorujemy listkami bazylii. Kawałek świeżej bagietki albo wiejskiego chleba też nie zaszkodzi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz